The HONEY
![]() |
HONEY |
Year of origin:
The bees stay to tell the story of the child. it is often food for worms, and everyone agrees that honey is sweet; But the question is: how is honey made? Nectar can be a liquid substance put into flowering plants, it contains 20% complex sugars and 80% water. Honey consists of the following monosaccharides, fructose and glucose, found in the nectar. Citizens use honey as a meal, as do bees.but what makes the substance so sweet? is that the approach that accompanies creation? This article evaluates the method of honey production studied by bees
Approach to honey production
Phase 1
The first phase of honey production starts with collecting honey. Bees gather in colonies and assign tasks to each of them. The bees that collect nectar are called problem bees or older walker bees.The older worker bee has a tubular tongue called a proboscis, and this is often the component used to collect nectar. The proboscis has its roots in the bee's only abdomen, the so-called honey belly. After collecting the nectar, the bee first makes sure that her honey stomach is full before traveling many kilometers to the hive. The normal weight that bee honey can carry is 4 grams, which is about half the weight of an insect. It takes 50 to 150 vegetations to fill the stomach, depending on the type of flowers and the amount of nectar available (Kranich, p.12-32).
degrees 2
After the bee has filled its stomach, it returns to the hive, sometime in this era, the evolutionary, evolutionary approach to converting nectar into honey begins, it introduces nectar-like materials called invertases. these are enzymes that break down nectar into larger monosaccharide compounds; it is regularly damaged by glucose (dextrose) and fructose (fruit sugar). as fast as in the hive, the so-called young worker bees suck
nectar from the abdomen of the old worker bees with a proboscis. The sucked nectar is collected in honeycombs.
degree three
it is the degree to which honey bees convert nectar into raw honey; They do it with an enzyme, using their mouth for honey. The enzymes reside in the mouth and combine with the nectar to form what can be described as unrefined honey. the ascent takes about 20 minutes. Honey in this grade has tissues with excessive water content and is stored in honey cells by identically resident bees. Once the honey is placed in the cell, the honey bees start evaporating the water contained in the raw honey.which is regularly replenished by fanning out with wings. The following can be thickened raw honey. This procedure is called maturation. Ripening honey has about 15% to 20% moisture. The water droplets are removed by oral aspiration.
Diploma 4
After the previous steps, special enzymes are added, designed to protect you from fermentation and bacterial contamination. After adding and making sure the raw honey is well protected, subsequent honey bees seal the top of the cell. The seal consists of thin wax leakage that is airtight. The wax is made in small sheets that are placed under the bee's abdomen. at the same time that this is finished, the honey must be ready and left for use.
In cases where nectar is not freely available in a community, a particular colony will send a "secret agent" bee, a male bee, to search for new areas where it can obtain nectar. Although he has found a place with lush flora, he conveys a message to others in the form of a dance, leading others to where the nectar might be (Karlvon, pp. 23-45). The standard
family can produce 30-50 kg of honey per year. They use it as a meal and people collect identical foods.
Application
, like many other production processes, is miles long and is found to the end. It starts with gathering raw footage during this nectar situation, the good pics here are broken down based on the information each bee has. There are bees in the area that you can pay to collect honey and find places where plants will flower for the same work. There are resident bees that can be left in the hives to prepare places for storing top nectar and protect the honey present there.
![]() |
HONEY |
![]() |
HONEY |
IN URDU
اصل کا سال:
شہد کی مکھیاں بچے کی کہانی سنانے کے لیے رہتی ہیں۔ یہ اکثر کیڑوں کی خوراک ہوتی ہے، اور ہر کوئی اس بات پر متفق ہے کہ شہد میٹھا ہے۔ لیکن سوال یہ ہے کہ شہد کیسے بنایا جاتا ہے؟ نیکٹر ایک مائع مادہ ہو سکتا ہے جو پھولدار پودوں میں ڈالا جاتا ہے، اس میں 20% پیچیدہ شکر اور 80% پانی ہوتا ہے۔ شہد درج ذیل مونوساکرائیڈز، فریکٹوز اور گلوکوز پر مشتمل ہوتا ہے، جو امرت میں پائے جاتے ہیں۔ شہری شہد کو کھانے کے طور پر استعمال کرتے ہیں، جیسا کہ شہد کی مکھیاں کرتے ہیں، لیکن مادہ کو اتنا میٹھا کیا بناتا ہے؟ کیا یہ وہ نقطہ نظر ہے جو تخلیق کے ساتھ ہے؟ یہ مضمون شہد کی پیداوار کے طریقہ کار کا جائزہ لیتا ہے جس کا مطالعہ شہد کی مکھیوں نے کیا تھا۔
شہد کی پیداوار کے لئے نقطہ نظر
فیز 1
شہد کی پیداوار کا پہلا مرحلہ شہد جمع کرنے سے شروع ہوتا ہے۔ شہد کی مکھیاں کالونیوں میں جمع ہوتی ہیں اور ان میں سے ہر ایک کو کام تفویض کرتی ہیں۔ شہد کی مکھیاں جو امرت جمع کرتی ہیں انہیں مسئلہ کی مکھیوں یا بڑی عمر کی واکر مکھی کہا جاتا ہے۔ بڑی عمر کی مزدور مکھی کی ایک نلی نما زبان ہوتی ہے جسے پروبوسس کہتے ہیں، اور یہ اکثر امرت جمع کرنے کے لیے استعمال ہونے والا جزو ہوتا ہے۔ پروبوسکس کی جڑیں شہد کی مکھی کے صرف پیٹ میں ہوتی ہیں، جسے شہد کا پیٹ کہا جاتا ہے۔ امرت جمع کرنے کے بعد، شہد کی مکھی چھتے تک کئی کلومیٹر کا سفر کرنے سے پہلے اس بات کو یقینی بناتی ہے کہ اس کا شہد کا پیٹ بھرا ہوا ہے۔ شہد کی مکھی کا عام وزن 4 گرام ہوتا ہے جو کہ ایک کیڑے کے وزن کا نصف ہوتا ہے۔ پیٹ بھرنے کے لیے 50 سے 150 پودوں کی ضرورت ہوتی ہے، یہ پھولوں کی قسم اور دستیاب امرت کی مقدار پر منحصر ہے (کرانیچ، صفحہ 12-32)۔
ڈگری 2
شہد کی مکھی اپنا پیٹ بھرنے کے بعد چھتے میں واپس آجاتی ہے، اس دور میں کسی وقت امرت کو شہد میں تبدیل کرنے کے لیے ارتقائی، ارتقائی طریقہ کار شروع ہوتا ہے، اس میں امرت جیسا مواد متعارف کرایا جاتا ہے جسے انورٹیز کہتے ہیں۔ یہ انزائمز ہیں جو امرت کو بڑے مونوساکرائیڈ مرکبات میں توڑ دیتے ہیں۔ یہ باقاعدگی سے گلوکوز (ڈیکسٹروز) اور فرکٹوز (فروٹ شوگر) سے نقصان پہنچاتا ہے۔ جتنی تیزی سے چھتے میں، نام نہاد نوجوان مزدور شہد کی مکھیاں چوستے ہیں۔
بوڑھے کارکن شہد کی مکھیوں کے پیٹ سے نکلنے والا امرت چوسا ہوا امرت شہد کے چھتے میں جمع کیا جاتا ہے۔
ڈگری تین
یہ وہ ڈگری ہے جس میں شہد کی مکھیاں امرت کو کچے شہد میں تبدیل کرتی ہیں۔ وہ اسے ایک انزائم کے ساتھ کرتے ہیں، اپنے منہ کو شہد کے لیے استعمال کرتے ہیں۔ انزائمز منہ میں رہتے ہیں اور امرت کے ساتھ مل کر اسے بناتے ہیں جسے غیر صاف شدہ شہد کے طور پر بیان کیا جاسکتا ہے۔ چڑھائی میں تقریباً 20 منٹ لگتے ہیں۔ اس درجے کے شہد میں ٹشوز ہوتے ہیں جن میں پانی کی مقدار بہت زیادہ ہوتی ہے اور شہد کی مکھیوں کے ذریعہ شہد کے خلیوں میں محفوظ کیا جاتا ہے۔ ایک بار جب شہد کو سیل میں رکھا جاتا ہے، شہد کی مکھیاں کچے شہد میں موجود پانی کو بخارات بنانا شروع کر دیتی ہیں، جسے پروں کے ذریعے باہر نکال کر باقاعدگی سے بھرا جاتا ہے۔ مندرجہ ذیل خام شہد کو گاڑھا کیا جا سکتا ہے. اس عمل کو پختگی کہتے ہیں۔ پکنے والے شہد میں تقریباً 15% سے 20% نمی ہوتی ہے۔ پانی کی بوندوں کو زبانی خواہش سے ہٹا دیا جاتا ہے۔
ڈپلومہ 4
پچھلے مراحل کے بعد، خاص انزائمز شامل کیے جاتے ہیں، جو آپ کو ابال اور بیکٹیریل آلودگی سے بچانے کے لیے بنائے گئے ہیں۔ شامل کرنے اور اس بات کو یقینی بنانے کے بعد کہ کچا شہد اچھی طرح سے محفوظ ہے، بعد میں شہد کی مکھیاں سیل کے اوپری حصے کو بند کر دیتی ہیں۔ مہر پتلی موم کے رساو پر مشتمل ہوتی ہے جو ہوا سے بند ہوتی ہے۔ موم چھوٹی چادروں میں بنایا جاتا ہے جو شہد کی مکھی کے پیٹ کے نیچے رکھی جاتی ہے۔ ایک ہی وقت میں جب یہ ختم ہو جائے، شہد تیار ہو جائے اور استعمال کے لیے چھوڑ دیا جائے۔
ایسے معاملات میں جہاں کسی کمیونٹی میں امرت آزادانہ طور پر دستیاب نہیں ہے، ایک مخصوص کالونی ایک "خفیہ ایجنٹ" شہد کی مکھی، ایک نر مکھی کو نئے علاقوں کی تلاش کے لیے بھیجے گی جہاں سے وہ امرت حاصل کر سکے۔ اگرچہ اسے سرسبز پودوں کے ساتھ ایک جگہ مل گئی ہے، لیکن وہ رقص کی شکل میں دوسروں کو پیغام پہنچاتا ہے، دوسروں کو اس طرف لے جاتا ہے جہاں امرت ہو سکتی ہے (کارلوون، صفحہ 23-45)۔ معیار
خاندان ہر سال 30-50 کلو شہد پیدا کرسکتا ہے۔ وہ اسے کھانے کے طور پر استعمال کرتے ہیں اور لوگ ایک جیسی خوراک جمع کرتے ہیں۔
درخواست
بہت سے دوسرے پیداواری عملوں کی طرح، میل لمبا ہے اور آخر تک پایا جاتا ہے۔ یہ امرت کی اس صورتحال کے دوران خام فوٹیج اکٹھا کرنے سے شروع ہوتا ہے، یہاں اچھی تصویروں کو ہر مکھی کے پاس موجود معلومات کی بنیاد پر توڑا جاتا ہے۔ اس علاقے میں شہد کی مکھیاں ہیں جنہیں آپ شہد جمع کرنے کے لیے ادائیگی کر سکتے ہیں اور ایسی جگہیں تلاش کر سکتے ہیں جہاں اسی کام کے لیے پودے پھول آئیں۔ وہاں رہائشی شہد کی مکھیاں ہیں جنہیں چھتے میں چھوڑا جا سکتا ہے تاکہ سب سے اوپر امرت کو ذخیرہ کرنے کے لیے جگہیں تیار کی جا سکیں اور وہاں موجود شہد کی حفاظت کی جا سکے۔
THANKYOU TO VISIT MY BLOGS😇😇😇PLEASE SHARE IT.
FOR MORE INFORMATION & TIPS FOLLOW THIS BLOG & COMMENT ME
No comments:
Post a Comment